Μείωση επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Μείωση επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Αρ. Πρωτ. 17327/07.04.09

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ως κρατικός οργανισμός χορηγεί στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους. Μόνο για το έτος 2007 σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ίδιου του ΤΠΔ, οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε 550.000.000 € περίπου, ενώ το ίδιο έτος τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 250.000.000 €.

Τα σταθερά επιτόκια του ΤΠΔ κυμαίνονται, ανάλογα με τη διάρκεια των ετών για τα οποία χορηγούνται τα δάνεια, από 5,20% - 5,40%, και είναι καθηλωμένα σε αυτά τα ποσοστά τα τελευταία έτη.

Όμως λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, το σύνολο των ελληνικών τραπεζών μείωσε τα επιτόκια ακολουθώντας την γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρόλα αυτά, τα στεγαστικά επιτόκια του ΤΠΔ  τα  τελευταία χρόνια παραμένουν σταθερά, οριακά χαμηλότερα βέβαια  σε σχέση με τα αντίστοιχα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που χορηγούν τα ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα, όμως είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η ψαλίδα έχει κλείσει, καθώς έχουν μειωθεί τα επιτόκια των ιδιωτικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί αντίστοιχη μείωση στα επιτόκια του ΤΠΔ.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση ότι ακόμα και κατά μία μονάδα να μειωθούν τα επιτόκια του ΤΠΔ, θα είναι πολύ μεγάλη η οικονομική διευκόλυνση και ανάσα στα οικονομικά χιλιάδων χαμηλόμισθων κατά κύριο λόγο δημοσίων υπαλλήλων.

 Στα πλαίσια χάραξης μιας ευρύτερης και ουσιαστικότερης κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι το ΤΠΔ είναι ένα εργαλείο από κρατικής πλευράς για την άσκηση κοινωνικής-στεγαστικής πολιτικής για τους δημοσίους υπαλλήλους,

 ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 -       Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων των δανείων που χορηγεί το ΤΠΔ στους δημόσιους υπαλλήλους;

  Απάντηση Υπουργείου